ცოტა რამ საფრანგეთის მეღვინეობასა და ფრანგულ ღვინოებზე

ფრანგული ვაზის ჯიშები და ფრანგული ღვინო მთელ მსოფლიოშია ცნობილი. არაერთი საუკუნეა, ეს ქვეყანა მოწინავედ მიიჩნევა მეღვინეობის დარგში და დამსახურებულადაც. საფრანგეთის მეღვინეობით განთქმული რეგიონები და აქაური უნიკალური ღვინოები მსოფლიოს ყველა ქვეყანაში უყვართ.

ელზასი საფრანგეთის ჩრდილო-აღმოსავლეთში, რაინის ველზე მდებარე მხარეა, რომელიც თეთრი ღვინოებითაა ცნობილი. ამ ღვინოების დასამზადებლად იყენებენ მუსკატს, რისლინგს, ნაცრისფერ პინოს, შილვანერს. ელზასის 90-ზე მეტი თვალწარმტაც სოფელში ზვრები ტერასებადაა გაშენებული. აქ წარმოებული ღვინოები გამოირჩევა არომატით და მრავალფეროვნებით – მსუბუქიდან სრულამდე. ელზასი აწარმოებს ტკბილ ღვინოებსაც გვიან შემოსული ყურძნისგან. წითელი ღვინოები იშვიათია. მათი უმრავლესობა შავი პინოსგან მზადდება.

ლუარის მხარეში უმთავრესად იწარმოება შესანიშნავი თეთრი, მშრალი ცინცხალი და დელიკატური ღვინოები. დომინირებს შენინ ბლანი. საკმაოდაა სოვინიონიც. წითლებიდან ყველაზე გავრცელებული ჯიშებია გამეი და კაბერნე ფრანი. კლიმატისა და ნიადაგის მრავალფეროვნებას, რომელიც ღვინოების პალიტრაზე აისახება, გვთავაზობს მეღვინეობის ოთხი დიდი რეგიონი: ნანტი, ანჟუ, სომურუა და ტურენი.

შამპანის რეგიონი პარიზიდან 75 მილზე მდებარეობს. აქ მდებარე 300-ზე მეტ სოფელში აწარმოებენ მსოფლიოში ყველზე ცნობილ შუშხუნა ღვინოებს. მხოლოდ აქ წარმოებული ღვინოები შეიძლება სამართლიანად იწოდებოდეს შამპანურად. კლიმატური პირობების – რბილი ზამთრისა და ცარციანი ნიადაგის წყალობით შამპანში გაზრდილი პინო ნუარი და შარდონე შესანიშნავ ღვინოებს იძლევა.

კაბერნე სოვინიონი მსოფლიოში ყველაზე გავრცელებული და ცნობილი ყურძნის ჯიშია. ასამბლაჟისას აკომპანირებს მერლოსთან, კაბერნე ფრანთან, მალბეკთან. გამოირჩევა დაძველების შესანიშნავი პოტენციალით. მუხის კასრებში დაძველებისას გამოირჩევა ტანინების კონცენტრაციით და აქვს ღრმა სტრუქტურა.

წითელი ყურძნის ჯიში პინო ნუარი კაბერნე სოვინიონის ეკვივალენტურია. იძლევა სავსე, მძიმესხეულიან ღვინოებს, წითელი, ლალისფერი, ზოგჯერ ყავისფერში გადასული ტონალობით. მომწიფებისა და მჟავიანობის წყალობით დიდხანს ინახება.

არვინი ვალეს მხარეში მოჰყავთ. ეს ვაზის ძველი ჯიშია, რომელიც გვიანი მომწიფების შედეგად საუკეთესო ნაყოფს იძლევა. მისგან დამზადებული ღვინო ძალიან სასიამოვნო დასალევია. გამოირჩევა გრეიპფრუტისა და ლიმნის არომატით. არვინისგან მიღებული თეთრი ღვინოები ხანგრძლივი დაძველების შედეგად საუკეთესოდაა მიჩნეული.

შარდონე მსოფლიოში ფართოდ გავრცელებული თეთრი ყურძნის ჯიშია, რომლისგანაც სხვადასხვანაირი ღვინო მზადდება. ვაზი ძლიერია და გამძლე. იზრდება შამპანის რეგიონში, ელზასში, შვეიცარიაში გერმანიაში, საქართველოში, არგენტინაში და სხვა.

თეთრი ღვინო ან შამპანური, ბლან დე ნუარი, იწარმოება წითელი ყურძნისგან და ღვინდება მარცვლის კანის გარეშე (წითელი ყურძნის ჯიშების უმეტესობის მღებავი ნივთიერება კანშია, რბილობი კი უფერულია).

ბოჟოლე მსუბუქი, წითელი, ახალგაზრდული ღვინოა, რომელიც გამოირჩევა ხილისა და ყვავილების არომატით.

მუსკატი მშრალი, თეთრი ღვინოა ალკოჰოლის დაბალი შემცველობით, ბრეტონიდან, ჩრდილო-აღმოსავლეთი საფრანგეთიდან. ჩვეულებრივ, სვამენ ახალგაზრდას, ზღვის პროდუქტებთან ერთად. აქვს კარგად გამოხატული არომატი.

მეტად მრავალფეროვანი თეთრი საღვინე ყურძენია შენინ ბლანი, რომელიც მსოფლიოს მრავალ რეგიონშია გავრცელებული. საფრანგეთის ლუარის ყველაზე ცნობილი ღვინოები ამ ყურძნისგან მზადდება. ყურძენი მაღალი მჟავიანობით გამოირჩევა; მისგან შეიძლება დადგეს მშრალი ან ზომიერად ტკბილი ღვინო. საუკეთესო ფრანგული შენინ ბლანი დაძველების კარგი პოტენციალით გამოირჩევა.

პინო ბლანის ორი ჯიშია ცნობილი – პინო ბლანი და პინო შარდონე. პირველი პინო გრისგან წარმოდგება. ის იძლევა მდიდარ, ძალიან შაქრიან წვენს. მეორე ახლოსაა შარდონესთან. მოჰყავთ გერმანიაში, საფრანგეთში, ავსტრიასა და საქართველოში.

კომენტარები

comments